Τι είναι η συναισθηματική οικειότητα σε μια σχέση;


 Η συναισθηματική οικειότητα είναι το θεμέλιο όλων των υγιών σχέσεων


Στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης νιώθουμε πολλά διαφορετικά συναισθήματα.
Υπάρχει η βιασύνη, ο ενθουσιασμός, η αγωνία. Αυτά τα συναισθήματα αρκετές φορές μας οδηγούν να παρακάμψουμε πιο σημαντικά πράγματα όπως:
Έχουμε τις ίδιες αξίες;
Θέλουμε τα ίδια πράγματα στη ζωή;
Είμαστε και οι δύο πρόθυμοι να είμαστε ευάλωτοι μεταξύ μας;
Μπορούμε και οι δύο να μοιραστούμε τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους μας μεταξύ μας, χωρίς να φοβόμαστε την κρίση;
Μια συναισθηματική σύνδεση σε μια σχέση αναφέρεται στον βαθύ και ουσιαστικό δεσμό που υπάρχει μεταξύ δύο ανθρώπων. Είναι η ικανότητα να κατανοούμε και να συμπάσχουμε ο ένας με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του άλλου και να δημιουργούμε μια αίσθηση εμπιστοσύνης, οικειότητας και ευπάθειας.
Η συναισθηματική οικειότητα είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Η συναισθηματική σύνδεση είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ικανοποιητικής σχέσης. Βοηθά στη δημιουργία μιας αίσθησης εμπιστοσύνης και οικειότητας μεταξύ των συντρόφων, επιτρέπει την ανοιχτή επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και αναπτύσσει μια βαθύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και των εμπειριών του άλλου.
Για πολλούς ανθρώπους το να μοιράζονται την ευαλωτότητά τους με ένα άλλο άτομο μπορεί να φαίνεται τρομακτικό– ειδικά αν είναι κάτι που δεν το έχουν βιώσει ποτέ ξανά στο παρελθόν..
Σε κάθε ουσιαστική σχέση χρειάζεται να κτίσουμε γερά θεμέλια και να μαθαίνουμε μέρα με τη μέρα το/τη σύντροφό μας. Η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία είναι θεμελιώδεις σε κάθε ουσιαστική σχέση.
Είναι συχνά τα πρώτα σημάδια μιας ισχυρής συναισθηματικής σύνδεσης. 
Όταν εδραιωθεί η εμπιστοσύνη, οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς να ανοιχτούν, να αγκαλιάσουν την ευαλωτότητα και να μοιραστούν τον αυθεντικό τους εαυτό.

Όταν επικοινωνούμε, όταν δεν κρατάμε τις σκέψεις μόνο για τον εαυτό μας, μόνο τότε μπορούμε να διατηρούμε υγιείς σχέσεις.

Δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι, Όλοι μας έχουμε ανθρώπινες αδυναμίες και ελαττώματα Μόνο μέσα από την αποδοχή της ανθρώπινης φύσης στην ολότητά της μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται η πραγματική οικειότητα και η αγάπη ανάμεσα σε δύο συντρόφους.

Η επικοινωνία είναι η σωτηρία κάθε σχέσης. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία συχνά υποδηλώνει μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση. Αντικατοπτρίζει μια κοινή κατανόηση και άνεση στην έκφραση του εαυτού μας.. Επικοινωνούμε ακόμα και όταν μένουμε σιωπηλοί χωρίς την επιθυμία να γεμίζουμε κάθε στιγμή με περιττές συζητήσεις. Σε μια υγιή σχέση μερικές φορές δεν χρειάζονται λόγια. Το να μένουμε σιωπηλοί, δείχνει ένα βαθύ επίπεδο κατανόησης μεταξύ δύο ανθρώπων. Η συναισθηματική σύνδεση είναι το θεμέλιο για τη συναισθηματική οικειότητα. Όταν τα άτομα συνδέονται συναισθηματικά, είναι πιο πιθανό να μοιραστούν τις βαθύτερες σκέψεις, τους φόβους και τις φιλοδοξίες τους, καλλιεργώντας ένα βαθύτερο επίπεδο εγγύτητας. Ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από συγκρούσεις, άγχη και παρεξηγήσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια μόνιμη σχέση. 

Η συναισθηματική οικειότητα δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό μας. ¨Όσο περισσότερο επενδύετε στο να είστε πραγματικά ο εαυτός σας, να αφήνετε χώρο στο./στη σύντροφό σας να κάνει το ίδιο τόσο πιο στενός θα γίνεται ο δεσμός σας.

Category: 

Σχόλια