Ικανοποίηση από την εργασία και γιατί είναι σημαντική

 


Επιλέξτε μια δουλειά που αγαπάτε και ποτέ δεν θα χρειαστεί να εργαστείτε ούτε μια μέρα στη ζωή σας. Κομφούκιος


 Όλοι θέλουμε μια δουλειά που δεν θα φοβόμαστε να κάνουμε κάθε μέρα. Θέλουμε να εργαστούμε σε ένα υγιές περιβάλλον με φιλική διαχείριση και συναδέλφους, να κάνουμε ουσιαστική δουλειά και να αμειβόμαστε καλά.

Eίναι σημαντικό να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά μας, διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούμε σε απογοήτευση, θυμό και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε κατάθλιψη.

Ωστόσο, εάν η ικανοποίηση από την εργασία είναι χαμηλή, ο εργαζόμενος δεν έχει κίνητρα και δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητες που του αναλογούν. Η ικανοποίηση από την εργασία συνδέεται με τα κίνητρα, τα οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν ακόμη περισσότερο όταν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους.
«Το να δουλεύουμε σκληρά για κάτι που δεν μας ενδιαφέρει ονομάζεται πίεση. Το να δουλεύουμε σκληρά για κάτι που αγαπάμε ονομάζεται πάθος.», αναφέρει ο Sinek Simon.
Η διατήρηση της αφοσίωσης και της ικανοποίησης των εργαζομένων απαιτεί κάτι περισσότερο από μια καλή αμοιβή..
Η ακόλουθη λίστα αποκαλύπτει μερικές από τις βασικές πτυχές της εργασιακής ικανοποίησης που αναφέρουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με το VILLA NOVA Univercity :
Σεβασμός
Σύμφωνα με την έκθεση SHRM, οι εργαζόμενοι αξιολογούν το σεβασμό όλων των εργαζομένων ως τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ικανοποίηση από την εργασία.
Εμπιστοσύνη
Λόγω της αβεβαιότητας στο εργασιακό χώρο, τα χρόνια που ακολούθησαν τη Μεγάλη Ύφεση, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ένας σημαντικός παράγοντας ικανοποίησης είναι το να υπάρχει σχέση με τα ανώτερα στελέχη.
Ασφάλεια
Γνωρίζετε ότι μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλο άγχος αν αναρωτιέστε κάθε μέρα αν η δουλειά σας είναι ασφαλής;. Οι οργανισμοί μπορούν να παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλειας μέσω της ειλικρινούς επικοινωνίας και της διαφάνειας σχετικά με την υγεία και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.
Υγιές Περιβάλλον
Χώροι εργασίας που είναι απαλλαγμένοι από άγχος, κάθε είδους παρενόχληση και πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα θετικό και υγιές περιβάλλον για όλους.
Διαδρομή καριέρας – Κανείς δεν θέλει μια αδιέξοδη δουλειά. Οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να διαπρέψουν όταν μπορούν να δουν μια καθιερωμένη ανοδική πορεία, με την ευκαιρία να κερδίσουν υψηλότερο μισθό και να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες.
Αμοιβές και παροχές– Οι καλοί μισθοί δεν είναι ο μόνος λόγος που οι εργαζόμενοι βρίσκουν ικανοποίηση από τη δουλειά τους, αλλά συνήθως κατατάσσονται ψηλά στη λίστα. Οι ανταγωνιστικές αμοιβές γενικά κάνουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και τους δίνει λιγότερους λόγους να αναζητήσουν νέα εργασία.
Εκτός από την παροχή επαρκών μισθών και ασφάλιση υγείας, οι εταιρείες μπορούν να κάνουν πολλά για να παρακινήσουν και να καθοδηγήσουν τους εργαζομένους.
Μια βιώσιμη εταιρεία με μακροπρόθεσμους στόχους, ενισχύει τα συναισθήματα ασφάλειας των υπαλλήλων της και εάν υπάρχει μια πορεία ανάπτυξης, μπορεί να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να παραμείνουν πιο ευτυχισμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ένα περιβάλλον καλής συνεργασίας με σεβασμό για διαφορετικές ιδέες και απόψεις ειλικρινή και εποικοδομητική ανατροφοδότηση, ευκαιρίες καθοδήγησης και ελευθερία από παρενόχληση ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να παραμείνουν πιο ευτυχισμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πέρα από το χρηματικό κέρδος και τη δίκαιη και ισότιμη ανταμοιβή για τη δουλειά που κάνουν, η εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων σημαίνει ότι οι πολιτικές προώθησης είναι σαφείς και σύμφωνα με τις προσδοκίες τους. Η ικανοποίηση σε μια δουλειά δεν συνδέεται αποκλειστικά με την αμοιβή, αλλά με την αντιληπτή δικαιοσύνη για το πώς αναγνωρίζεται κάποιος στην εργασία για επιτεύγματα.
Το να κρατά μια επιχείρηση τους εργαζόμενους χαρούμενους οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, κίνητρα και κερδοφορία.
Οι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τις τρέχουσες δουλειές τους. Όσο πιο ικανοποιημένοι αισθάνονται στην εργασία τους, τόσο ισχυρότερο είναι το δέσιμο τους με τη δουλειά, και τους συναδέλφους τους.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να μείνουν οι εργαζόμενοι ικανοποιημένοι από την δουλειά τους. Θέλουν να αισθάνονται σεβασμό και εμπιστοσύνη, ενώ εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με καλές αμοιβές και ευκαιρίες για να προχωρήσουν. Όταν η επιχείρησή αναπτύσσει τρόπους για να ανταποκρίνεται σε αυτούς τους σημαντικούς παράγοντες, μπορεί να ικανοποιήσει τους εργαζομένους - και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισχυρότερου, πιο σταθερού και κερδοφόρου μέλλοντος.



Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Σχόλια