Διαχείριση χρόνου


 

Πριν από χρόνια όταν ακόμη σπούδαζα, ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος μου είχε πει ότι το δεύτερο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μας, μετά την υγεία είναι ο χρόνος.

Φυσικά και δεν θεωρούσα στην ηλικία των 20 το χρόνο σαν κάτι πολύτιμο, γιατί είχα ελεύθερο χρόνο, να κοιμάμαι, να διαβάζω, να βλέπω τους φίλους μου, να πηγαίνω στο γυμναστήριο κ.α.
Τώρα μπορώ να καταλάβω ότι ο χρόνος είναι μια μορφή πλούτου.
Ακόμα και αν έχουμε αποκτήσει όλο το χρυσάφι του κόσμου, αν δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο πως θα μπορέσουμε να το χαρούμε;
Πως θα το χαρούμε όταν εργαζόμαστε όλη μέρα;
Όλοι θέλουμε περισσότερο χρόνο για να απολαύσουμε τη ζωή μας. 
Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν ταλέντο στο να κάνουν "ταχυδακτυλουργικά" με τη διαχείριση του χρόνου τους,  ενώ εξακολουθούν να αφήνουν πολύ χρόνο για φίλους, οικογένεια και χόμπι.  Άλλοι αγωνίζονται απλώς για να ολοκληρώσουν το ελάχιστο κάθε μέρα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για κερδίσουμε περισσότερο χρόνο;
Όταν λέμε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε πλάνο και οργάνωση και δεν διαχωρίζουμε την σπουδαιότητα σε όσα θέλουμε να κάνουμε.
Ανεξάρτητα από το πόσο οργανωμένοι είμαστε, υπάρχουν μόνο 24 ώρες την ημέρα. Ο χρόνος δεν αλλάζει. 

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι το χρόνο που έχουμε, αλλάζοντας τον τρόπο που εργαζόμαστε.

Σας προτείνω να δοκιμάσετε μια άσκηση.
Για περίοδο μιας ή δύο εβδομάδων, καταγράψτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Στο τέλος κάθε μέρας γράψτε πως περάσατε το χρόνο σας, από τη μισή ώρα μπροστά στο κινητό, μέχρι τις δύο ώρες βλέποντας τηλεόραση.
Στο τέλος της εβδομάδας μπορείτε να φτιάξετε ένα πίνακα καταγράφοντας όλες τις δραστηριότητές σας, το χρόνο που αφιερώσατε σε κάθε μια και πόσο νόημα και ευχαρίστηση σας παρέχει η καθεμιά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 5, όπου το 1 θα δείχνει καθόλου νόημα ή ευχαρίστηση και το 5 θα σημαίνει πολύ μεγάλο νόημα και ευχαρίστηση)
Κάντε μια λίστα με πράγματα που είναι τα πιο ουσιαστικά και ευχάριστα για εσάς.
Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορεί να είστε σε θέση να βελτιστοποιήσετε ή να ενοποιήσετε ορισμένες εργασίες, προκειμένου να ελευθερώσετε περισσότερο χρόνο.
Ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά στο τέλος κάθε μέρας για να γράψουμε και να αναλογιστούμε που ξοδέψαμε το χρόνο μας.
Ο Πυθαγόρας στα "Χρυσά Έπη" γράφει ότι: "Μήτε να επιτρέπεις τον απαλό ύπνο στα μάτια σου, πριν εξετάσεις τρεις φορές τις ημερήσιες πράξεις [σου]:
«Που ξέφυγα; Τι έκανα; Τι απ’ ό,τι έπρεπε δεν ολοκλήρωσα;» αρχίζοντας δε από το πρώτο να επεκτείνεσαι στα μετέπειτα, για τα ανάξια μεν που έπραξες να επιπλήττεις τον εαυτό σου και για τα χρηστά να ευχαριστιέσαι."

Κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, ένας κόσμος από μόνος του.
Εστιάζοντας στις καθημερινές μας δραστηριότητες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις μοναδικές ανάγκες και επιθυμίες της δικής μας ζωής.



Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.



Σχόλια