Γιατί η καλοσύνη είναι καλή για σένα



 "Τρία πράγματα στην ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικά», έγραψε ο συγγραφέας Henry Jamesστις αρχές του 20ού αιώνα. «Το πρώτο είναι να είσαι καλός. Το δεύτερο είναι να είσαι καλός. Το τρίτο είναι να είσαι καλός".

Σε μια εποχή, που ολόκληρος ο πλανήτης πλήττεται από την κρίση της πανδημίας Covid-19, καθώς και τις επακόλουθες αυτής κρίσεις, είναι προφανές πια ότι δεν ξέρουμε τι αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Από θέματα υγείας έως απώλεια θέσεων εργασίας έως μαζικό άγχος έως κοινωνική αδικία, οι καρδιές μας είναι βαριές. Οι απόψεις μας διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, αλλά πιστεύω ότι η καλοσύνη και η ενσυναίσθηση πρέπει να είναι το θεμέλιο των επικοινωνιών μας. Ένα γνήσιο «πώς είσαι» μπορεί να κάνει τη μέρα κάποιου καλύτερη.  Αν θέλουμε έναν πιο ευτυχισμένο κόσμο, ας ξεκινήσουμε με καλοσύνη.   

Τι σημαίνει "καλοσύνη" για τον καθένα μας;           

Η καλοσύνη μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Σκεφτείτε ότι μοιράζεστε την αγάπη με τους άλλους μέσω ευγενικών πράξεων, όπως μια ωραία λέξη, μια πράξη εθελοντισμού, ή μια προγραμματισμένη έκπληξη. Κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά, δείχνουμε τη δύναμη της καλοσύνης και περνάμε την ελπίδα ότι υπάρχει και αυτή η θετική πλευρά της ζωής. Η καλοσύνη είναι μια κίνηση. Σκεφτείτε πόσες φορές έχει κάνει κάποιος κάτι καλό σε σας και το μόνο που θέλατε να κάνετε ήταν να του το ανταποδώσετε ; Αυτό συμβαίνει επειδή η καλοσύνη είναι αλυσιδωτή αντίδραση. Είναι ένα κύμα που συνεχίζει να κυλά, και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα άτομο για να το ξεκινήσει.

 Το νόημα είναι πώς επιλέγουμε να δείξουμε την καλοσύνη μας.

 Μπορεί να σημαίνει να κάνουμε ωραία πράγματα χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Οι πράξεις καλοσύνης έχουν την ικανότητα να εμπνέουν και να βελτιώνουν τις σχέσεις μας. Δεν μας κοστίζει τίποτα, μια φιλοφρόνηση, ένα ευχαριστώ ένα χαμόγελο. Ας αρχίσουμε την μέρα μας με πράξεις καλοσύνης, μια μικρή πράξη κάθε φορά αρχίζοντας από τον εαυτό μας. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το να είσαι καλός με τον εαυτό σου είναι εξίσου σημαντικό με το να είσαι καλός με τους γύρω σου. Η καλοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη δική μας αυτοεκτίμηση, τα επίπεδα διάθεσης και να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Αν αρχίσουμε να φερόμαστε με καλοσύνη στον εαυτό μας, πιθανότατα δεν θα λέγαμε αυτά τα λόγια :Δεν είμαι αρκετά καλός, δεν είμαι αρκετά έξυπνος, δεν είμαι αρκετά....Να σας θυμίσω ότι είμαστε άνθρωποι, και ως εκ τούτου, κάνουμε λάθη. Μπορούμε να φερόμαστε με αγάπη, και καλοσύνη στον εαυτό μας και στους άλλους όταν συμβαίνουν αυτά τα λάθη. Αυτό σημαίνει να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, να συγχωρέσουμε πριν ζητήσουμε εκδίκηση και τελικά να βοηθήσουμε το γείτονα "να σώσει την κατσίκα του". Όλοι έχουμε την ικανότητα να επιλέξουμε την καλοσύνη, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο και μερικές φορές δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε ρωτώντας "Πώς θα εξασκήσω την καλοσύνη σήμερα;"

Τέλος, θα ήθελα να σας αφήσω με αυτό το απόσπασμα: "Να είστε καλοί όποτε είναι δυνατόν. Είναι πάντα δυνατό.
"Δαλάι Λάμα"     


 Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.


                   




   






Σχόλια