Γιατί τα κομπλιμέντα μας κάνουν να νιώθουμε τόσο καλά!!


 
Η συνήθεια να κάνουμε κομπλιμέντα μας βοηθά να παρατηρούμε και να εκτιμούμε τι είναι καλό και τι μας αρέσει στους γύρω μας.
Πως θα αισθανόσασταν στο άκουσμα των παρακάτω προτάσεων;
«Κάνεις τόσο σπουδαία δουλειά. Είμαι πραγματικά περήφανος για σένα».
«Είμαι τόσο ευγνώμων που σε έχω στη ζωή μου».
«Είσαι τόσο ξεχωριστή/ος για μένα».
Σε ποιον δεν αρέσει να λαμβάνει κομπλιμέντα, ειδικά όταν περνά μια δύσκολη μέρα; Ένα απλό κομπλιμέντο έχει θετική επίδραση και μπορεί να αλλάξει αμέσως τη διάθεση που βρισκόμαστε.
Σας αρέσει να κάνετε κομπλιμέντα;
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα προσωπικά μου αρέσει να κάνω τους άλλους να νιώθουν καλά και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να κάνω ένα ωραίο, ειλικρινές κομπλιμέντο.
Αν και τα κομπλιμέντα μπορεί να φαίνονται απλά, μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας, δημιουργώντας έναν κύμα θετικότητας. Το να επαινείς κάποιον του υπενθυμίζεις την αξία του και του εκφράζεις ευγνωμοσύνη για την ύπαρξή του. Ο ρόλος των κομπλιμέντων και της ευγνωμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Είτε αυτό λέγετε συντροφικές σχέσεις, εργασιακές σχέσεις, φιλικές σχέσεις ή οικογενειακές σχέσεις.
Οι λέξεις επιβεβαίωσης είναι σημαντικές για να δείξουμε καλοσύνη και ευγνωμοσύνη προς τα μέλη της οικογένειάς μας, τους φίλους, τους συνεργάτες μας.
Τα κομπλιμέντα μας βοηθούν να εκφράσουμε την εκτίμηση που νιώθουμε ο ένας προς τον άλλον, να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις, να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη, βαθιά οικειότητα και να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση κάποιου.
Είναι πολύ εύκολο να θεωρούμε ο ένας τον άλλον δεδομένο ή να αναφέρουμε μόνο τα αρνητικά πράγματα που χρειάζονται λύσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνουμε μια μεγαλύτερη προσπάθεια για να παρατηρήσουμε όλα τα καλά πράγματα για τον σύντροφό μας (ή μέλος της οικογένειας ή φίλο), για τους συναδέλφους μας ή τους συνεργάτες μας. Τα καλύτερα κομπλιμέντα είναι συχνά αυτά που δεν τα περιμένουμε και εκφράζονται με αυθεντικότητα.
Όταν κάποιος σας προσφέρει λόγια επιβεβαίωσης, ενημερώστε τον ότι τα λόγια του σας κάνουν να νιώθετε καλά. Προσπαθήστε να πείτε: «Μου αρέσει όταν μου λες τι υπέροχη δουλειά κάνω» ή «Με κάνει να νιώθω τόσο καλά που σε ακούω να το λες αυτό». Όταν απαντάτε με ευγνωμοσύνη , πιθανότατα θα τον ενθαρρύνεται να συνεχίσει να σας προσφέρει λόγια επιβεβαίωσης.
Η έκφραση επαίνων και ευγνωμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση του ηθικού.
Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μέρα στη δουλειά. Οι χώροι εργασίας συγκεντρώνουν διαφορετικές ομάδες ανθρώπων η καθεμία με μοναδικά στυλ επικοινωνίας, υπόβαθρο και σύνολα δεξιοτήτων. Είναι καθήκον του εργοδότη να αναγνωρίζει αυτές τις διαφορές σε ατομικό επίπεδο και να εκφράζει ευγνωμοσύνη με περισσότερους από έναν τρόπους.
Η ευγνωμοσύνη κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους εκτιμούν και η θετική ανατροφοδότηση έχει αποδειχθεί ότι μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στην απόδοση των εργαζομένων. Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις λεκτικές επιβεβαιώσεις παρόμοια με τις οικονομικές ανταμοιβές.
Ο Alan Mulally, πρώην CEO της Ford ανέφερε μιλώντας για τους υπαλλήλους του, «Το παν είναι να τους εκτιμάς, να τους σέβεσαι και να τους ευχαριστείς σε κάθε βήμα της διαδρομής».
Η τέχνη του κομπλιμέντου είναι μια ισχυρή δεξιότητα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το κάνεις καλά.
Αναζητήστε τρόπους να κάνετε κομπλιμέντα που πιστεύετε ότι είναι αληθινά. Είναι σαν μικρά δώρα αγάπης. Η χαρά και η έκπληξη στο πρόσωπο του ατόμου που θα λάβει το κομπλιμέντο είναι το παν.
Επιπλέον μπόνους - τα κομπλιμέντα είναι δωρεάν!
Αλήθεια ποιο είναι το πιο αξέχαστο κομπλιμέντο που έχετε λάβει ποτέ;      

                                                                                             


Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.                                                                                              







Σχόλια