Σκέψου πριν μιλήσεις


 

Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε καταστάσεις όπου το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό,
επειδή είπες τη λάθος λέξη;

Σου δίνω όσο  χρόνο χρειαστείς για  να το σκεφτείς....και να απαντήσεις.
1.Πολλές;
2.Λίγες;
3.Αρκετές;
4.Καθόλου
Σίγουρα στη ζωή σου, θα είχες κάποια συζήτηση που άρχισε καλά αλλά μετά στράβωσε,
μέχρι που μετατράπηκε σε καυγά πρώτης γραμμής. Ο λόγος μπορεί να ήταν ότι κάποιος έδωσε μία γνώμη χωρίς ν' ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες.
Για να εκφράζεις τη γνώμη σου χωρίς να δημιουργήσει ρήγματα με απρόβλεπτες συνέπειες
είναι καλό να έχεις υπόψη σου τις εξής πρακτικές συμβουλές:

Να σκέφτεσαι καλά αυτό που θα πεις. Πριν πεις τη γνώμη σου, συλλογίσου καλά το μήνυμα και το πώς σκέφτεσαι να το εκφράσεις.

Μην πεις το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σου. Μήπως υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πεις;.
Ίσως και να μην το πιστεύεις, αλλά πραγματικά μπορείς να το κάνεις αυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
(Η παύση επίσης επικοινωνεί με το κοινό σας ότι φροντίζεις αρκετά για να σκεφτείς τι λες.)
Αν είσαι θυμωμένος περίμενε λίγο- ίσως και μία μέρα- πριν μιλήσεις. Θα γλιτώσεις από πολλά προβλήματα.
Να γνωρίζεις το άτομο με το οποίο μιλάς.
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, και για αυτό πρέπει να είναι διαφορετικός και ο τρόπος που επικοινωνούμε μαζί του. Υπάρχουν χαρακτήρες πιο ευαίσθητοι απ' ότι οι άλλοι, γι' αυτό και πρέπει να προσαρμόζεις το λεξιλόγιό σου και τον τόνο σου στο συνομιλητή.
Να διατηρείς την ηπιότητα.
Ακόμα και αν είσαι ξαναμμένος, απέτρεψε τις φλόγες της αγανάκτησης ή της αδυναμίας από το να καταστρέψουν την ευγένεια. Οι συζητήσεις στραβώνουν πάντα όταν κάποιος υψώνει τη φωνή ή μπαίνει σε άμυνα. Και, προπαντός, απόφυγε να φέρεις τα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο. Περιορίσου στην έκθεση του ζητήματος.
Να μη χρησιμοποιείς απόλυτες εκφράσεις
Ξέχνα, για παράδειγμα, το "πάντα" και το "ποτέ". Είναι προσωπικές σου, γενικευμένες εκτιμήσεις οι οποίες προκαλούν μεγαλύτερη εχθρότητα στον συνομιλητή.
Να θυμάσαι ότι είναι η γνώμη σου
Είναι πολύ σημαντικό να έχεις υπόψη σου ότι, όσο καλά φωτισμένη ή όσο καλοπροαίρετη και να είναι, πρόκειται για μία υποκειμενική σκοπιά επί του θέματος. Έτσι λοιπόν να βάζεις πάντα μπροστά ένα "εγώ πιστεύω", ή "εγώ νομίζω", για παράδειγμα, αντί να διαβεβαιώνεις χωρίς τίποτα άλλο.
Είσαι έτοιμος να κάνεις μια άσκηση με τον εαυτό σου;
Ας αρχίσουμε. Φέρε στη μνήμη σου κάποιο πρόσφατο περιστατικό που δεν τα πήγες και "τόσο καλά", με τον συνομιλητή σου. Σκέψου λίγο, πόση δύναμη μπορεί να κρύβουν οι λέξεις.
Αφιέρωσε χρόνο για να εξετάσεις ποιες λέξεις χρησιμοποίησες και τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι λέξεις στο άλλο άτομο. Πώς αισθάνθηκε το άλλο άτομο γι' αυτό που είπες;
Επίσης, σκέψου τι λένε αυτές οι λέξεις για σένα ως άτομο;. Για να σπάσεις τη συνήθεια της ομιλίας χωρίς να σκέφτεσαι, πρέπει πρώτα να αποδεχθείς ότι ο μόνος υπεύθυνος είσαι εσύ. 
Μόνο εσύ μπορείς να ελέγξεις τη γλώσσα σου. Είσαι υπεύθυνος για αυτό που βγαίνει από το στόμα σου.

 Αν είσαι ο τύπος που δεν σκέφτεται πριν μιλήσει τότε μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω:

Κλείσε το στόμα σου, άκουσε προσεκτικά και μίλησε όταν θα πρέπει να μιλήσεις. Δημιούργησε μια νέα συνήθεια κλείνοντας το στόμα σου. Με αυτό τον τρόπο, παίρνεις χρόνο για να σκεφτείς το τι θα πεις.
Δώσε προσοχή στα λόγια σου. Έχω ακούσει την έκφραση σε συζήτηση που είχα : "Λυπάμαι δεν εννοούσα αυτό". Για να μην βρεθείς την επόμενη φορά στην ίδια κατάσταση, ρώτησε τον εαυτό σου αν είσαι έτοιμος να σκεφτείς πριν μιλήσεις.
Πώς θα το κάνεις αυτό;
Θα σου δώσω κάποιες ιδέες για να αρχίσεις. Μην μιλάς πολύ. Η υπερβολική περιττή συζήτηση είναι συνήθως ένα σημάδι νευρικότητας ή ηλιθιότητας. Πριν πεις κάτι, ρώτησε τον εαυτό σου:
"Είναι αλήθεια; Είναι καλό; Είναι απαραίτητο; " . Μίλησε μόνο αν η απάντηση σε αυτές τις τρεις ερωτήσεις είναι ΝΑΙ. Απέφυγε να μιλάς για κακά, δυσάρεστα, καταστροφικά θέματα.
Τα περισσότερα από αυτά είναι μόνο μια μορφή κουτσομπολιού, αν μιλάτε για τους φίλους σας ή για τα παγκόσμια γεγονότα. Αντ' αυτού, μίλησε για τα καλά πράγματα που έχεις δει ή θέλεις να ζήσεις.
Εάν πρέπει να αναφέρεις κάτι δυσάρεστο, χρησιμοποίησε την λεπτότητα και την ευγένειά σου,
βρες να πεις κάτι θετικό για να αντισταθμίσεις το αρνητικό, και να είσαι σύντομος.
Ειλικρινείς φιλοφρονήσεις, ευχαριστίες και άλλες ευγνώμονες λέξεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες.
Σημείωσε τη λέξη "ειλικρινής". Αποκτώντας τη συνήθεια να δίνεις ειλικρινή έπαινο, θα κερδίσεις
όχι μόνο τη φιλία και την αγάπη, αλλά θα σε εκπαιδεύσει να αναζητήσεις το καλό γύρω σου.
Τέλος, μίλησε ήρεμα και όσο το δυνατόν περισσότερο, απέφυγε τις θυμωμένες λέξεις.
Οι θυμωμένες λέξεις δημιουργούν εχθρούς, αποστραγγίζουν την ενέργειά σου και θα σε κάνουν να αρρωστήσεις. Όπως λέει ο δον Μιγκέλ Ρουίθ στο πρώτο μέρος του βιβλίου του Οι τέσσερις συμφωνίες:
Να είσαι αψεγάδιαστος με το λόγο σου. Να μιλάς με ειλικρίνεια και να λες μόνο αυτά που θέλεις να πεις. Να αποφεύγεις να μιλάς εναντίον του εαυτού σου ή να μιλάς άσχημα για τους άλλους.
Να χρησιμοποιείς τη δύναμη του λόγου σου από την πλευρά της αγάπης και της αλήθειας.
Προσπάθησε να ελέγχεις τις λέξεις σου και θα αλλάξεις τη ζωή σου.

Cover photo:http://mojomums.co.uk

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Σχόλια